Lähiretkeily – helposti ja nopeasti irti arjesta

Retkeily ja siperianhuskyt

Lähiretkeily – helposti ja nopeasti irti arjesta

Lähiretkeily

Aina ei tarvitse lähteä kauas etsimään retkipaikkaa. Suurimmalle osalle meistä löytyy kiinnostavia luonto- tai kulttuurikohteita aivan lyhyen siirtymän päästä, asummepa pääkaupunkiseudulla tai maaseudun rauhassa. Vaatii vain hieman tiedonhakua löytää oman lähiseudun helmet. Tee sopivana sadepäivänä salapoliisityötä ja etsi lähiseudun kiinnostavat paikat ja reitit valmiiksi ja listaa ne vaikkapa jääkaapin oveen.

Retkeilyinnon herätessä katsot vain listalta sopivan tuntuisen kohteen, reppu selkään ja menoksi. Säästyt varsinaisen retkipäivän googlailulta ja ihmettelyltä.

Haukkavuorella

Haukkavuori, Rautjärvi

Lähiretkeilyn hyvä puoli on helppous ja monipuolisuus: pikku päiväretkelle tai iltakierrokselle voi lähteä ex-tempore puolen tunnin varoajalla. Toisaalta retkelle voi suunnitella etukäteen ihanat eväät ja valmistautua retkeen kuin minivaellukseen. Mukaan voi ottaa repullisen tavaraa tai pelkän juomapullon ja kartan, sen mukaan mitä hetken olotila ja käytettävissä oleva aika antavat myöden.

Minne mennä?

Olen innokas uusien paikkojen etsijä ja netti on pullollaan vinkkejä nähtävistä paikoista ja reiteistä. Selailen kuntien ja niiden markkinointiorganisaatioiden sivustoja, Retkipaikkaa, luen blogeja ja googlailen. En ole vielä asunut sellaisessa paikassa, ettei noin puolen tunnin – tunnin ajomatkan päähän osuisi monia mielenkiintoisia kohteita. Usein niissä on nähtävää useampaan kertaan eri vuodenaikoina ja eri reittejä kulkien.

Torronsuolla hiihtämässä

Torronsuon kansallispuisto, Tammela

Retken pituus voi olla mitä tahansa tunnista koko päivään tai viikonloppuun, ja lähellä on loistava mahdollisuus testata pukeutumista ja varusteita pidempiä vaelluksia varten. On paljon mukavampaa todeta varusteen sopimattomuus tunnin kuin vuorokauden patikan päässä sivistyksestä. Käyn itse ennen pidempiä vaelluksia päiväretkeilemässä painavamman repun tai rinkan kanssa jotta keho tottuu taas rinkan kantamiseen. Myös koirien kanssa käydään muistelemassa rinkan kanssa liikkumista ennen vaelluksia.

Pienet retket antavat mahdollisuuden nauttia hyvästä ruuasta kun jokaista grammaa ei tarvitse miettiä yhtä tarkkaan kuin rinkkaa pakatessa, eikä myöskään säilyvyys tule helposti vastaan, kunhan jättää helteen ja majoneesin yhdistämättä ainakaan ilman kylmävaraajia. Eväsleivät ja pienet tulet tulipaikalla tuovat erätunnelmaa arki-illankin ulkoiluun ja yön yli retkelle lyhyen matkan päähän autosta voi ottaa mukaan tarvikkeet herkulliseen nuotioillalliseen.

risotto

Pienet retket ovat mukavaa tekemistä perheen tai ystävien kanssa, sopivan reitin valitsemalla kaikki iästä tai kunnosta riippumatta voivat osallistua ja päästä nauttimaan retkitunnelmasta. Sään mukaiset vaatteet ja kengät riittävät, ja tulille mennessä helpon syttymisen voi varmistaa sytykkeillä ja muutamalla kuivalla pikkuklapilla repussa, niin retkitunnelma ei viilene savuttavaan nuotionalkuun.

Päiväretkisuosikkini pääkaupunkiseudun lähettyvillä:

Suosikkeja muualla:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: