Matkustus koiran kanssa

Koirien kanssa matkalla – vinkit mukavaan reissuun

Päivitys 26.2.2019, Eviran linkit korjattu Ruokaviraston sivuille.

Matkalle on usein mukava ottaa mukaan myös koirat. Jos matkustaminen koiran kanssa ei ole tuttua tai kaipaat vielä lisää vinkkejä, alta löydät tietoa maahantuontisäännöistä ja matkan suunnittelusta.

Oma matkustamisemme jakautuu käytännössä kolmenlaisiin matkoihin: ilman yhtäkään koiraa (lentomatkustus), parin koiran kanssa (vaellukset) ja koko koiralauman kera matkustaminen. Jotta matka on mukava sekä isäntäväelle, koirille että muille matkan varrelle osuville kannattaa suunnitteluun käyttää hetki jos toinenkin.

Yleisesti sanoisin, että koirien mukaan ottaminen lisää hieman kustannuksia (koiraveloitus mökeissä tai kulkuvälineissä) sekä vaatii lemmikeille sallittujen paikkojen rajallisen saatavuuden takia myös kohtuullisen aikaisia varauksia, ellei sitten ole tarkoitus nukkua esimerkiksi teltassa.

Matkan suunnittelu ja valmistelut

Matkan suunnittelu alkaa kohteen valinnasta: pysytäänkö Suomessa vai mennäänkö ulkomaille? Ulkomaille matkustaessa koiralla täytyy olla EU:n lemmikkieläinpassi. Tämän lisäksi tulevat maakohtaiset määräykset maahantuotaville eläimille. Esimerkiksi pohjoismaissa tällä hetkellä suoraan Suomesta Norjaan ja takaisin kuljettaessa ei tarvita ekinokkoosilääkitystä, mutta jos matka kulkee Ruotsin kautta, lääkitys tarvitaan. Ruokaviraston sivuilta löydät tuoreet tiedot maahantulovaatimuksista sekä tietoa ekinokkoosista.

lemmikkipassi
Lemmikkipassit

Millaista majoitusta kohteessa on tarjolla? Meilläkin valinta riippuu siitä, onko mukana vain kaksi sisäsiistiä koiraa vai koko kahdeksan koiran hunnilauma. Kahden kanssa voimme mennä vaikka hotelliin lemmikeille sallittuun huoneeseen kun taas koko lauman kanssa hakeudumme suosiolla hieman syrjemmälle, jossa saamme koirat reissuketjuun rauhalliseen paikkaan. Koko lauma nukkuu matkoilla autossa, parin koiran kanssa reissatessa koirat nukkuvat kanssamme huoneessa tai mökissä.

Miten kohteeseen pääsee? Jos käytettävissä ei ole omaa autoa tai matkalle sattuu meren ylitys, täytyy tutustua julkisiin kulkuvälineisiin ja lemmikkien kuljetusmahdollisuuksiin niissä. Usein lemmikin kuljettaminen maksaa ja lemmikkipaikkoja voi olla rajoitettu määrä. Varaa siis ajoissa.

Omalla autolla matkustaessa täytyy ottaa huomioon vuodenaika ja sen tuomat haasteet koiran viihtyvyyteen liikkumattomassa autossa. Talvipakkasilla turkittomalle koiralle tulee kylmä pitkässä pysähdyksessä ja kesällä koiraa ei voi jättää kuumuvaan autoon. Tämä kannattaa ihan vakavasti miettiä etukäteen ja katsoa pidempien pysähdysten paikat niin, että auton saa parkkihalliin tai varjoon ja lisäksi kunnon tuuletuksen.

Omalla monen vuoden takaisella Norjan kierroksellamme oli niin kuumat ilmat, ettei koiria voinut jättää käytännössä lainkaan pysäköityyn autoon. Kaikki ruokailut hoidettiin mukaan otettuina ja vierailimme vain sellaisissa ulkoilmakohteissa, joihin koirat sai mukaan. Ellei sitten autossa ole kunnollista jäähdytystä myös sen ollessa pois käynnistä.

Mitä koiralle mukaan?

Koiralle otetaan matkalle mukaan perustarvikkeet: turvalliseen kuljetukseen autoon veräjä, turvavyö ja valjaat tai kuljetuskoppa tai -häkki, jota voi mahdollisesti hyödyntää myös koiran turvallisena nukkumapaikkana vieraassa paikassa. Liukumaton alusta joko koppaan tai auton penkkiä suojaamaan. Kakkapusseja tarpeiden keräämiseen (meillä koko porukalla matkustaessa on mukana koiranruokasäkkejä ja teräväkärkinen lapio jolla kikkareet saa lapattua säkkiin).

Vedelle kannattaa varata varmasti tiivis astia, josta vettä on helppo kaataa kuppiin ja tarjota pitkin matkaa. Kuivaruoka on matkalla helppoa, mutta lihojen ja muiden kylmäsäilytettävien kanssa täytyy turvautua kylmälaukkuun tai matkan varrelta ostamiseen. Jotkut koiranmakkarat myös säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä, samoin kuin tölkkiruoka. Kuivaliha on hyvä lisä, mutta koiraa on parempi totuttaa siihen ennen kuin tarjoaa suurempia määriä, jottei matkaseurana ole liian tuhdista ruuasta vatsavaivainen koira.

koiran ensiapu
Ensiaputarvikkeet koirille

Koiralle on hyvä varata mukaan pieni ensiapupakkaus: kipulääkettä, puhdistusainetta, sidetarpeita ja itseliimautuvaa joustavaa sidettä, kynsisakset, punkkipihdit (sulan maan aikaan) ja jos on taustaa silmä- tai korvaongelmien kanssa niin reseptivapaita silmä – ja korvahuuhdetta on hyvä pakata mukaan niin voi välttää turhat päivystyskäynnit. Herkkävatsaiselle voi pakata mukaan maitohappobakteeria.

Omat koiramme ovat aina kytkettyinä jos alue ei ole luotettavasti aidattu, joten pidämme mukana joko reissuketjua tai yksittäisiä vaijereita, joilla koirat saa kiinni puihin, rakenteisiin tai auton vanteeseen. Näin koirat saavat nauttia ulkoilmasta myös silloin kun emme lenkkeile ja tiedämme niiden pysyvän turvallisesti omalla paikallaan. Ketjut ja vaijerit kiinnitetään puihin aina kuormaliinalla tai muulla pehmeämmällä materiaalilla jotta puut eivät vahingoitu.

Matkalla

koira-auto
Auto tulee vähän täyteen

Koirakaverit pidentävät matka-aikaa: täytyy pysähtyä säännöllisesti ja omien tarpeiden hoitamisen lisäksi päästää myös matkakaveri(t) pissalle. Kokeneet matkakoirat tekevät tarpeensa hienosti heti päästyään autosta, kun taas ainakin meidän junioiriosasto unohtuu haahuilemaan sitä sun tätä ennen kuin pissat saadaan tehtyä (jos saadaan). Vielä kun pakettiauton konttiin täytyy koirien lisäksi pakata muutakin, mikä täytyy tietenkin siirtää pois tieltä jotta koirat saa ulos, vie isolla porukalla jokainen pikku pissataukokin sen puolisen tuntia. Koirien taukopaikka valitaan luonnollisesti sieltä huoltoaseman parkkipaikan perältä, eikä pissateta koiria ovien läheisyyteen.

Koirien kanssa tulisi aina huomioida muut matkustajat: koirat käytetään tarpeillaan sivussa ja isommat hädät korjataan pois. Pidemmän oleskelun jälkeen maisemoidaan pissapaikat ja katsotaan, että ympäristö on siisti. Taukopaikoilla ja yöpyessä huolehditaan etteivät koirat häiritse muita paikallaolijoita metelöimällä tai juoksentelemalla irti. Jokainen koiranomistaja on kävelevä käyntikortti ja huonosti käyttäytymällä saadaan aikaan ikäviä asenteita koiria kohtaan ja pahimmassa tapauksessa kielto tuoda paikkaan lainkaan koiria.

Varsinkin tottumattomalle koiralle matkailu on myös henkisesti kuormittavaa: uusia paikkoja, hajuja ja ääniä ja vähemmän unta kuin tavallisesti. Seuraathan siis koiran jaksamista ja mikäli se vaikuttaa stressaantuneelta, anna sille rauhallista lepoaikaa vaikkapa paikallaan hurraavassa autossa tai muussa koiralle turvalliselta tuntuvassa paikassa. Mikäli ruokailu tuottaa ongelmia (koira ei syö), voi hätävaraksi tarjota jotain erityisherkkua. Terve aikuinen koira ei kuole nälkään parin päivän paastollakaan, mutta nestettä koiran täytyisi saada joka tapauksessa nautittua.

Nuppu lepää
Nuppu osaa ottaa rennosti

Vinkit koirien vaellustarvikkeista löydät täältä

Jäikö jotain puuttumaan tai onko sinulla hyviä matkavinkkejä?

Mukavia lomareissuja!

%d bloggaajaa tykkää tästä: