Retkiruokien kuivausta

Vaelluksella ruokahuolto on yksi tärkeimpiä asioita. Se voi joko huipentaa tai pilata vaelluspäivän, eikä kovin moni asia ilahduta kuin lepotauko ja herkkuhetki silloin kun rinkka tuntuu painavan liikaa. Olemme pikkuhiljaa pyrkineet laajentamaan vaellusten ruokailua pois nuudelit+pussitonnikala ja italianpata+soijarouhe -linjalta. Kun kotona syö hyvää, itsetehtyä ruokaa niin miksi tyytyä pelkkiin eineksiin maastossakaan?

Hankin jo kevättalvella Raija Hentmanin Herkutellen luonnossa – kuivatuotteista kunnon eväät -kirjan. Siinä on paitsi valtavasti ruokaohjeita, myös hyvät ohjeet raaka-aineiden kuivaukseen. Näillä ohjeilla aloitin pari vuorokautta kestäneen kuivausurakan. Välineenä toimi kiertoilmauuni säädettynä alimpaan eli 50 asteen lämpötilaan, kiertoilma päällä ja paistinlasta pitämässä uuninluukkua hieman raollaan.

 

Olen jo aiemmin kaivannut broilerin jauhelihaa, sipulia ja porkkanaa. Nämä kaikki ovat onnistuneet kiertoilmauunissa mainiosti ja tuovat mukavasti ruokaisuutta ja makua erilaisiin retkiruokiin. Uusina tuotteina kuivaukseen päätyivät pakastetut peruna-sipulisekoitus ja herne-maissi-paprika sekä tuore tomaatti. Hankin myös kesäkurpitsaa ja paprikaa, mutta niitä en ehtinyt tällä kertaa kuivaamaan vaikka käytössä oli tehokkaasti kaksi peltiä ja ritilä.

Jauheliha kypsennetään vesitilkan kanssa pannulla, ei ruskisteta ja pilkotaan mahdollisimman pieneksi rakeiksi. Siitä sitten kuivumaan kunnes on läpikotaisin kuivaa ja rapeaa. Käännellään kuivumisen aikana jotta kuivuu tasaisesti. Tomaatit leikattiin lohkoiksi, joiden kuivuminen ottikin jopa kiertoilmauunissa noin 8 tuntia. Siivuina tomaatti kuivuu hieman nopeammin

Sipulit kuivatettiin raakana, pilkottuna melko pieniksi paloiksi.

Lopputuloksena kauppakassillinen raaka-aineita on kutistunut melko kompaktiksi: 

 

Edit. 2020: SIttemmin retkiruokailussa on edistytty meilläkin hieman (alkuperäinen kirjoitus vuodelta 2015). Yhdistelemme itse kuivattuja lihoja, kasviksia ja keittoja mausteseoksiin tai rikastamme valmispastoja kuivatulla lohella tai kanalla. 

Hyvät kuivausohjeet eri ruoka-aineille löydät esimerkiksi Raija Hentmanin Herkutellen Luonnossa -kirjasta tai Tunturikeittiö-blogista

Kuivatut vaellusruuat
%d bloggaajaa tykkää tästä: