pikkurinkka

Ihanan kallista – varustehankintojen loppumaton ilo

Olen harrastanut retkeilyä yli kymmenen vuotta ja vetokoiriakin on talossa ollut viitisen vuotta, mutta silti tuntuu että aina on jotain harrastuksiin liittyvää hankittavaa tai päivitettävää. Kun kyse on retkeilystä, se maksaa satasia ja koirien ollessa kyseessä yleensä vielä enemmän.

Ilman kultalusikkaa syntyneelle, huonolla lotto-onnella mätkäistylle palkkatyöläiselle meinaa välillä tulla tunne, että paljonko tähän oikein voi upota rahaa. Olen valehdellut itselleni lohduttanut itseäni, että tämähän on elämäntapa, ei pelkkä harrastus, joten rahaa saakin mennä.

Ymmärrän hyvin, että varsinkin aloitteleva retkeilijä voi törmätä aikamoiseen (maksu)muuriin kun alkaa varustautua ensimmäiselle vaellukselleen. Rinkkaa, telttaa, keitintä, vaatetta, vaelluskenkää.. Hankittavaa riittää. Mikä on pakollista, mitä voi jättää pois, voisiko jotain lainata tai jakaa? Halpa ja hyvä kulkevat harvoin käsikädessä ja huonolaatuinen, kuitenkin kymppejä tai satasia maksanut tuote tulee nopeasti korvattua paremmalla tai pahimmassa tapauksessa rikkoutuu kesken vaelluksen.

Miten kustannuksissa sitten voisi säästää ettei henkilökohtainen konkurssi kohtaa ennen ensimmäistäkään vaellusta (tai jo pidempään harrastanutta)?

Retkeilyvarusteiden vuokraus tai lainaus

Ennen jonkin kalliin, harvoin tarvittavan ja/tai hankalasti säilytettävän varusteen hankintaa voi katsoa, saisiko sen lainattua tai vuorattua jostain. Kajakit, ahkiot tai lumikengät eivät juuri yksittäisestä käytöstä kulu ja satunnaisempi retkeilijä ei tarvitse niitä montaa kertaa vuodessa. Täyttä talviretkeilyvarustusta ei välttämättä kannata hankkia ennen kuin tietää, pitääkö ylipäänsä pakkasessa yöpymisestä. Kerrostalossa asuvalle kajakin säilytys voi olla hieman haasteellista ja Etelä-Suomen talvessa lumikengille voi tulla yllättävän vähän käyttöä.

Kannattaa kokeilla levittää sanaa esimerkiksi facebookin retkeilyryhmissä, itse olen sitä kautta antanut omia varusteitani lainaan vaikka en niistä missään muuten ilmoittelekaan. On myös sivustoja, joiden kautta voi ilmoittaa ja etsiä vuokravälineitä. Retkirent ja Kuinoma välittävät yksityisten ilmoituksia, muut ovat kaupallisia toimijoita. Alla muutamia minulle tuttuja:

Retkeilykohteiden läheisyydestä löytyy usein yrittäjiä, jotka vuokraavat kajakkeja, fatbikeja, ahkioita ja muuta varustetta. Ennakkoon varaamalla varmistaa, että perillä odottaa tarvittava varustepaketti.

Jaetut varusteet

Käytössä vähän kuluvat varusteet joita tarvitaan telttakuntaa kohden vain yksi, voivat toimia hyvin myös yhteisesti hankittuina. Meillä on ollut ystäväni kanssa yhteinen teltta, jota käytettiin tietenkin yhteisillä vaelluksilla ja molemmat omien tarpeidensa mukaan. Toimii, kun välimatka on riittävän lyhyt jotta vaihto on helppo toteuttaa ja samalla saa kalliihkon hankinnan kustannuksia jaettua. Myös keitin voisi sopia hyvin jaettavaksi.

Hille UKK puistossa

Uusien ostaminen

Osa tarvittavista varusteista on niin henkilökohtaisia, että ne täytyy löytyä itseltä. Kengät pitäisi olla sisäänkävelty ennen vaellusta ja vaatteetkin usein hankitaan omaksi. Onneksi ulkoiluvaatteet ovat monikäyttöisiä ihan arjessakin.

Retkeilyvarustekauppaan on tullut mukavasti kilpailua viime vuosina. Itse ostan suurimman osan retkeilyvarusteistani netistä, tosin kotimaasta. Myös ulkomaisista verkkokaupoista voisi varmasti tehdä hyviä löytöjä, kunhan kuten verkkokaupassa aina, ottaa hieman selvää kaupan luotettavuudesta ennen kuin maksaa mitään. Tilaan itse kaikkien suurimpien retkeilytarvikkeita myyvien ketjujen uutiskirjeitä. Näin olen melko hyvin perillä, mitä tuotteet maksavat ja milloin niitä voisi saada alennuksella. Hieman ennakoimalla voi kausialennuksista löytää tarvittavat tuotteet edullisesti.

Myös outlet-liikkeet ovat rantautuneet Suomeen. Niistä voi tehdä hyviä löytöjä edullisesti, tosin kokovalikoima voi mallituotteiden osalta olla kapea.

Toivottavasti näillä vinkeillä onnistut tekemään hyviä hankintoja.

%d bloggaajaa tykkää tästä: